marți, 17 septembrie 2019

PACEA INTERIORĂ


Pacea 
                         " Nimeni nu poate să-ți aducă pace , decât tu însuți.'' Ralph Waldo



"Dacă trăiești cu sufletul împăcat pentru toate faptele tale, înseamnă că tot ce ai făcut în viața ta a venit din iubire, bunăvoință și înțelepciune.
 Dacă trăiești  cu regrete, cu gândul la trecut și simți că nu poți scoate din sufletul tău oameni, clipe și priviri, înseamnă că undeva ai greșit. Pentru asta nimeni, niciodată nu te va pedepsi decât tu pe tine însuți, pentru că oamenii iartă, uită și merg mai departe, însă viața niciodată. Dacă cauți căi de evadare nu uita că nimeni niciodată nu a putut evada de propria ființă, din el însuși. Dacă cauți căi prin care să poți simți pace cu faptele tale, poate că singura cale ar fi împăcarea, și asta nu neapărat că ai dorii poate să păstrezi pe cineva în viața ta, ci pentru ca să poți privi încă odată în ochii celui rănit de tine și să înțelegi dacă te-ai iertat. Astfel vei afla dacă ești liber. Oamenii mândrii și egoiști vor rămâne sclavi în propriile suflete pe vecie.Poate crezi sau nu, dar nimănui nu-i pasă!
Totul este alegerea ta. Oamenii sinceri și cu capul plecat vor fi liberi. Fii înțelept!  Libertatea sufletului nu are preț." 
                                                                                      ANONIM



     Prima dintre cele şapte componente ale succesului, dar si cea mai importantă, este pacea interioară. Acesta este bunul cel mai de preţ al omului.Fără ea, nimic altceva nu are valoare. 
De aceea o căutăm toată viaţa. Obişnuim să analizăm cât de bine ne este la un moment dat, în funcţie de gradul nostru de pace sufletească. 
Pacea interioară este busola voastră internă. Când trăiţi în armonie cu cele mai înalte valori ale voastre şi cu cele mai intime convingeri, când aveţi un echilibru perfect în viaţă să vă bucuraţi de pace interioară. Dacă, dintr-un motiv sau altul, vă compromiteţi valorile, sau acţionaţi împotriva ghidului vostru interior, pacea sufletească este prima care suferă.

Pacea interioară - sau armonia - este esenţială pentru performanţa maximă a tuturor grupurilor umane - de la relaţiile noastre cu prietenii şi cu membrii familiei, până la cele de serviciu, cu firmele sau organizaţiile în care lucraţi. Toate relaţiile interumane înfloresc, atunci când există armonie. Toate deprinderile, principiile morale, normele de comportament şi diplomaţia se învârt în jurul dorinţei pe care o are fiecare persoană de a-şi asigura pacea interioară proprie, fără să deranjeze pacea interioară a celorlalţi.
în companii, pacea interioară poate fi măsurată prin gradul de armonie care există între angajaţi. Companiile productive, profitabile, sunt cele ale căror angajaţi se simt bine si mulţumiţi de ei înşişi. Ei se simt fericiţi şi în siguranţă la serviciu. Ei pot fi ocupaţi, sau chiar implicaţi total în activitatea lor, dar sunt liniştiţi în interior.
Adevărul minunat legat de pacea interioară este că ea constituie condiţia normală, firească a fiecăruia dintre voi. Fericirea este dreptul vostru din naştere.
Ea vă aparţine. Nu este ceva ce trăiţi ocazional, dacă aveţi noroc. Pacea interioară este esenţială pentru însăşi existenţa umană. Este condiţia de bază pentru a ne putea bucura de toate celelalte. Atingerea păcii interioare trebuie să fie principiul organizator principal al vieţii voastre. Acesta trebuie să devină scopul suprem cărora li se subordonează celelalte ţeluri. De fapt, aveţi succes ca persoană, în măsura în care vă atingeţi propria fericire, propria mulţumire de sine, sentimentul de bunăstare personală - pe scurt, propria pace sufletească.
Însăşi ideea de a-mi face din fericire un scop mi-a provocat, la un moment dat, multă confuzie şi nelinişte. Educaţia mea religioasă mi-a inoculat ideea că propria mea fericire nu este considerent concludent atunci când iau decizii, sau pentru modul meu de comportament. Mai mult decât orice, am fost educat că fericirea este doar un produs secundar al unei vieţi în care îi faci pe ceilalţi fericiţi. Dacă se întâmpla să fiu fericit, mi se spunea că eram doar norocos. Dacă nu, atunci asta era soarta mea. însăşi ideea de a-mi face din fericire un scop personal, a fost catalogată drept egoistă şi lipsită de grija faţă de ceilalţi.
Totul a luat o turnură majoră, atunci când am învăţat două lucruri. Primul, am învăţat că dacă nu mă voi strădui să ating fericirea, nimeni altcineva nu o va face pentru mine. Dacă scopul vieţii mele era doar să-i fac pe alţii fericiţi, asta însemna că voi li mereu la mila sentimentelor altora, oricine ar fi aceştia.
Am mai descoperit că încercarea de a-mi organiza viaţa în jurul ideii de a-i face pe alţii fericiţi este un nesfârşit exerciţiu de frustrări si dezamăgiri, pentru că, pur şi simplu, acest lucru nu e posibil. În al doilea rând, am descoperit că nu pot oferi ceea ce nu am. Nu puteam face fericit pe cineva, fiind eu însumi nefericit. Aşa cum spunea, odată, Abraham Lincoln: „Nu-i poţi ajuta pe săraci, devenind unul dintre ei". Am descoperit că nu puteam să-i fac pe alţii fericiţi, dacă nu deveneam, în primul rând, eu însumi fericit.
Pacea interioară este atât de importantă pentru tot ceea ce realizaţi, încât trebuie supusă unei analize riguroase. De unde vine ea? în ce împrejurări apare?
Cum poţi avea mai multă pace interioară?
În termenii cei mai simpli, vă simţiţi fericiţi si liniştiţi, ori de câte ori vă eliberaţi complet de emoţiile distructive de teamă, furie, îndoială, vinovăţie, resentiment şi îngrijorare, în absenţa emoţiilor negative, vă bucuraţi firesc, fără eforturi, de pace interioară. Secretul fericirii este să eliminaţi sistematic - sau cel puţin să minimalizaţi - acele aspecte din viaţă care vă cauzează stres de orice fel, sau vă induc un sentiment negativ.

Ideea m-a fermecat din clipa în care am întâlnit-o pentru prima oară, cu mulţi ani în urmă. la gândiţi-vă! Secretul pentru a avea o viaţă fericită, productivă este de a obţine propria pace interioară, eliminând sistematic din jurul nostru persoanele, situaţiile si emoţiile negative care ne fac nefericiţi.
Măi, să fie!!! Poate fi fericirea chiar atât de simplu de obţinut? Aici încep problemele. Obstacolul major în eliminarea negativismului ce stă în calea fericirii noastre este ataşamentul faţă de persoanele negative si de situaţiile care îl produc.
Mintea raţională vine cu tot felul de argumente logice în favoarea complacerii în situaţia existentă, în loc să lucreze pentru noi, să ne ofere soluţii la probleme, uluitorul nostru creier lucrează de zor pentru a ne menţine în continuare înnămoliţi în ele.
În această carte vă voi prezenta, puţin mai încolo, o serie de modalităţi de a controla şi, în cele din urmă, de a elimina emoţiile negative. Vă voi arăta metode utile pe care le puteţi utiliza pentru a neutraliza, în câteva clipe, mânia şi
îngrijorarea. Vă voi arăta cum puteţi avea control total asupra emoţiilor şi cum să le păstraţi pozitive în majoritatea timpului.
Totuşi, pentru început, trebuie să vă implicaţi în ceea ce se numeşte „mod de a gândi ce ţinteşte spre culmi". Proiectaţi-vă gândurile spre viitor şi imaginaţi-vă viaţa voastră ideală. Ce combinaţie de componente ar trebui să existe pentru ca să fiţi perfect fericiţi?
Nu vă îngrijoraţi pentru ceea ce este posibil sau nu, pentru acest moment. Eliberaţi-vă mintea de toate limitările si fiţi perfect egoişti. Imaginaţi-vă doar viaţa exact aşa cum ar trebui să fie, pentru ca voi să vă bucuraţi de pacea interioară pe care o doriţi.
Ce aţi face? Unde aţi trăi? Cine ar fi alături de voi? Cum v-aţi petrece timpul?
Amintiţi-vă că nu puteţi atinge o ţintă, dacă nu o vedeţi. Dar, dacă v-o puteţi imagina clar, există o probabilitate mai mare să o atingeţi! Dacă sunteţi om de afaceri, creaţi-vă o viziune a viitorului ideal - a modului în care ar arăta serviciul vostru, dacă ar fi perfect în cel mai mic detaliu. Ce aţi face mai mult (sau mai puţin) pentru a atinge, în mediul în care lucraţi, nivele mai înalte de armonie şi cooperare?
Cum ar fi viaţa de familie, dacă voi şi cei la care ţineţi aţi trăi într-o stare de pace şi mulţumire perfecte? Ce anume aţi face pentru a-i ajuta pe alţii să fie fericiţi, în cadrul procesului de a atinge propria voastră fericire?
Când vă propuneţi drept scop pacea interioară si planificaţi totul, hotărând ce anume vă ajută, sau nu, în atingerea scopului stabilit, probabil că nu veţi mai face niciodată greşeli. Veţi face şi veţi spune ceea ce trebuie. Vă veţi trezi să acţionaţi conform unor principii mai înalte. Vă veţi simţi minunat în propria piele.

Pacea interioară este cheia.

Extras din cartea: ’’Succesul în viață” Brian Tracy





 Ia9 Moduri Prin Care Să-ți Găsești Pacea Interioară

  1. Oprește-te
 Cel mai simplu mod însă nu îl luăm în calcul atunci când suntem afectați de lucrurile externe, atunci când avem prea multe lucruri pe cap sau când suntem obosiți după o zi grea.Trebuie să realizezi că uneori este bine să nu faci nimic. Uneori este bine să te oprești, să contemplezi, să te gândești la tine, la felul în care te simți tu și la ceea ce poți face pentru a ajunge o persoană mai calmă și înțeleaptă.
   2. Acceptă
 Toate lucrurile pe care le-ai experimentat pe parcursul zilei (săptămânii) trebuie să le accepți așa cum sunt. Doar încercând să schimbi aceste lucruri o să te răscolești și mai tare pentru că trecutul (după cum îi și spune numele) a trecut. Acceptă ceea ce ai pățit, felul în care s-au purtat alte persoane cu tine și mergi mai departe. Acesta este un lucru înțelept pe care îl poți face pentru a-ți recupera pacea interioară.
   3. Nu reacționa
Acum vreau să realizezi un lucru important. Faptul că acțiunile altor persoane nu au o putere, o valoare asupra ta ci doar reacția ta la acestea este ceea ce le dă o valoare. Nimeni nu are dreptul să te supere, tu ești singura persoana care acceptă, reacționează, la ceea ce fac alte persoane, astfel dând valoare acțiunilor lor. Acum înțelegi cât de multă putere ai asupra corpului și minții tale și cât de puțină putere au ei asupra ta? Bun, bravo.
   4. Nu poți controla
 Un alt lucru pe care trebuie să realizezi este că nu poți controla acțiunile altor persoane, astfel nu are sens ca acestea să te supere. Nu poți controla faptul că o persoana te înjură sau că o alta se poartă urât cu tine, poți controla doar felul în care tu acționezi sau mai bine zis reacționezi. Așa că vreau să te concentrezi doar pe ceea ce poți controla, astfel îți poți recăpăta pacea interioară sau mai bine zic nimeni nu îți poate distruge această pace. Vreau să te întreb ceva. Atunci când plouă te superi pe cer pentru că plouă? Nu. Pentru că nu are sens. Nu poți controla ploaia.
   5. Insultele
    Insultele sau remarcile răutăcioase nu au legătură cu tine. Dacă cineva îți spune că ești o banană sau un hidrant și tu știi sigur că nu ești o banană sau un hidrant, de ce să te superi? Așa că de ce să te superi și să îți strici pacea interioară atunci când cineva îți spune că ești ceva ce tu de fapt nu ești?
   6. Înțelege
    Când cineva îți spune că ești rău, prost sau te face în alte feluri, persoana respectivă nu are puterea să vadă mai departe de ceea ce simte pe interior. Tot ceea ce vedem noi la alte persoane este o reflexie a ceea ce simțim pe interior. Așa că vreau să înțelegi persoanele care se poartă urât cu tine și să realizezi că așa se simt ele pe interior. Se urăsc. Sunt frustrate. Nu se înțeleg și această frustrare și ură interioară refulează.
    7. Oferă iubire

 În loc să ripostezi în același mod, arătând că ești mult mai inteligent și înțelept dacă nu o faci, mai degrabă încearcă să le oferi iubire. Gandhi spunea că o persoană care se poartă urât, nu are nevoie de o altă persoană care să se poarte urât cu ea ci de cineva care să-i ofere iubire. Pentru că ea crede că în lumea asta nu mai există iubirea și vede doar singurătatea, tristețea și lucrurile negative. Fii tu cel care oferă iubire atunci când toată lumea aruncă cu pietre, poate ești cel care ajută la schimbarea persoanei respective.

   8. Nu ești o victimă
 De multe ori ai tendința, mai ales când nu îți găsești pacea interioară și ceva te frământă, să te plasezi în rolul victimei. Este foarte ușor să găsim lucruri negative la viața noastră, toți avem necazuri, toți ne confruntăm cu injustiție, prostie, ură și rău nefondat, însă de ce să facem ceea ce este mai ușor? De ce să alegem să ne uităm la părțile negative, când putem alege să ne bucurăm de ceea ce avem deja, de lucrurile bune din viața noastră și de faptul că suntem încă în viață și acest lucru este ceva extraordinar.

    9. Ritualuri
 Cel mai interesant mod prin care-ți poți recupera pacea interioară este prin ritualuri. De ce ritualuri? Pentru că o minte plină este ca un pahar plin cu apă, nu mai poate să creeze ceva de valoare, nu mai poți adaugă apă în el. De asta avem nevoie de ritualuri. Pentru a ne elibera mintea de lucrurile ce nu sunt esențiale astfel putând să ne concentrăm pe ceea ce este cu adevărat important în viața noastră.

Exemple de ritualuri: meditatul, ceaiul, alergatul, cititul și munca foarte concentrată.


Din cartea  “SIMPLU- 99 de idei pentru o viață remarcabilă”  de  Cristi F Stefan.

Imagini:Pinterest 

Un comentariu:

  1. Într-o noapte sau zi nu-ți poți schimba viața, însă îți poți schimba gândurile astfel, ca ele să-ți schimbe viața pentru totdeauna.Suntem bine , promitem , promitem să gândim mai pozitiv să ne luăm inima în dinți și să trecem la pasul următor .Start la libertatea sufletului , nu mai lăsa să îți fie înțepat , fi tu însuți și schimbați viața poți și tu , nu există nu pot , există nu vreau .Cu prețuire Nonica!

    https://www.youtube.com/watch?v=hgngvlJJn8A&feature=share

    RăspundețiȘtergere