miercuri, 9 octombrie 2019

OGLINDA





Oglinda
  
”Trebuie  mai întâi TU să devii ceea ce alegi să ai cel mai mult în viața ta.” 
                                                                          Gregg Braden

     Cu trei mii de ani în urmă, exista un om la fel ca noi toți care tria în apropierea unui oraș înconjurat de munți. Omul a studiat pentru a deveni doctor, dar nu era complet de acord cu tot ceea ce învăța. În inima sa simțea că trebuie să existe ceva mai mult decât era scris în acele cărți. Într-o zi, când a adormit într-o peșteră, el a visat că și-a văzut propriul corp adormit. A ieșit din peșteră în noaptea cu lună nouă. Cerul era senin, iar el putea vedea milioane de stele. Apoi ceva s-a petrecut în interiorul său, ceva care i-a transformat viața pentru totdeauna. El și-a privit mâinile, și-a simțit corpul, iar apoi și-a auzit propria voce spunând: „Sunt făcut din lumină; sunt făcut din stele”. A privit din nou la stele și a realizat că nu stelele sunt cele care creează lumina, ci lumina creează stelele.
„Totul este făcut din lumină; eu sunt făcut din stele, a spus el, și spațiul dintre ele nu este gol”. Și a știut că tot ceea ce există este o ființă vie, iar lumina este mesagerul vieții, deoarece este vie și conține în ea toate informațiile. Apoi a conștientizat că și el era făcut din stele, deși nu părea una cu acele stele. „Sunt în stele și între ele”, a gândit el. Atunci, el s-a numit tonal, iar lumina dintre stele nagual, și a știut că tot ceea ce creează armonia și spațiul dintre cele două este Viața sau Intenția. Fără  Viață, tonal-ul și nagual-ul nu ar putea exista. Viața este forța Absolutului, a Supremului, a Celui care a creat totul. Iată deci ce a descoperit el: totul în existență este o manifestare a ființei vii pe care o numim Dumnezeu. Totul este Dumnezeu. Și a ajuns la concluzia că percepția umană este doar lumina ce percepe lumina. El a văzut că materia este o oglindă - totul este o oglindă care reflectă lumina și creează imaginile acelei lumini - dând naștere lumii iluziei, Visul, care seamănă cu un fum ce nu ne permite să vedem cine suntem cu adevărat. 
„Noi, Cei Adevărați, Suntem Iubire Pură, Lumină Pură ” , a spus el.
 Această realizare i-a transformat viața. Dintr-o dată, el a știut cine este cu adevărat, s-a uitat în jur la ceilalți oameni și la restul naturii și a rămas uimit de ceea ce a văzut. El s-a regăsit pe el însuși în tot ceea ce exista - în fiecare ființă  umană, în fiecare animal,  în fiecare pom, în apă, în ploaie, în nori, în pământ. Și a văzut că viața amestecă tonal-ul cu nagual-ul în diferite moduri pentru a crea miriade de manifestări ale Vieții. În acele câteva momente el a înțeles totul. Era foarte emoționat și inima sa era plină de pace. Cu greu putea să aștepte pentru a le spune și prietenilor săi ceea ce descoperise. Dar cum ar fi putut explica toate acestea în cuvinte? A încercat să le spună ce a descoperit și celorlalți, dar ei nu-l puteau înțelege. Ei puteau vedea doar că se transformase, că din vocea și din ochii săi radia ceva extraordinar. Au observat că el nu mai judeca pe nimeni și nimic. El devenise altfel. Putea înțelege pe oricine foarte bine, dar nimeni nu-l putea înțelege pe el. Ei credeau că el era o încarnare a lui Dumnezeu, dar el zâmbea când auzea aceasta și apoi spunea: „Este adevărat. Eu sunt Dumnezeu. Dar și voi sunteți Dumnezeu. Suntem la fel, voi și cu mine. Suntem imagini ale luminii. Suntem una cu Dumnezeu”. Dar nici așa oamenii nu-l înțelegeau. El a descoperit că el era o oglindă pentru restul persoanelor, o oglindă în care el se putea vedea pe sine. „Oricine este o oglindă”, a spus el. El s-a văzut în ceilalți, dar nimeni nu l-a văzut pe el. Și astfel, a conștientizat că toată lumea visa, dar fără a fi conștient de acest lucru, fără a ști cine sunt ei cu adevărat. Ei nu-l puteau vedea pe el în ei înșiși deoarece exista un perete de ceață sau de fum între oglinzi. Și peretele de ceață era creat de interpretarea imaginilor luminii - Visul oamenilor.
Apoi, a știut că va uita curând tot ceea ce învățase. Dorind să-și amintească de-a pururi viziunea pe care a avut-o, s-a decis să-și spună Oglinda Fumurie, astfel încât întotdeauna să știe că materia este o oglindă, iar fumul este cel care ne împiedică să știm cine suntem cu adevărat. El a spus: „Sunt o Oglindă Fumurie, deoarece mă văd pe mine în fiecare dintre voi, dar noi nu ne recunoaștem unul pe celălalt din cauza fumului dintre noi. Acel fum este Visul, iar oglinda ești tu, visătorul”.

  ~Visătorul este o jumătate, visul este cealaltă jumătate.~ 
                                      
                                                                  ”Cele patru legăminte” Don Miguel Ruiz



Cele Șapte Oglinzii Eseniene
       
   Prima oglindă este oglinda prezentului tău imediat, adică arată ce gânduri, emoţii sau stări îţi guvernează existenţa în timp real.

 Dacă tu eşti bucurie, vezi în jurul tău doar bucurie. 

Dacă tu zâmbeşti, vei remarca imediat că ceilalţi îţi zâmbesc la rândul lor. Este posibil să fie chiar datorită zâmbetului tău. Tu ai „schimbat” realitatea după chipul şi asemănarea ta. Dar este, de asemenea, posibil să fii extrem de grăbit şi stresat şi să remarci că toţi din jurul tău sunt lenţi şi irascibili. Sau poate ţi s-a întâmplat să te aşezi la un rând care ţi s-a părut mai mic, grăbit fiind, dar să remarci că se dovedeşte a fi, de fapt, cel mai lent, aşa că te muţi la un alt rând, care subit devine lent şi el… Te regăseşti în situaţiile de mai sus sau în altele asemănătoare? Atunci întreabă-te: ce lecţie primeşti chiar în acel moment? Ce vrea să îţi spună Universul? Uită-te în „oglindă” şi te vei vedea pe Tine. Atragi oameni şi evenimente corespunzător nivelului tău de vibraţie. Dacă simţi că „toate ţi se-ntâmplă numai ţie”, iată ce trebuie să faci: Opreşte-te. Apoi respiră. Observă-ţi corpul, ascultă-ţi inima, opreşte-ţi gândurile. Priveşte-te cu compasiune şi blândeţe. Iartă-te şi … reacţionează cu creativitate. Ce te-ar face cu adevărat fericit cu resursele pe care le ai în acest moment? Ştii, visul e cu tine oricând şi e cea mai ieftină resursă! Prezentul depinde te tine. Tot ce trebuie să faci este să-l trăieşti aşa cum vrei!

       A doua oglindă ne arată la nivel subtil ce judecăm în mintea noastră, ce dezaprobăm conştient sau nu. Poate judeci la alţii minciuna. Este posibil să dai peste câţiva mincinoşi, până realizezi că Universul ţi i-a scos în cale ca să te înveţe să nu îi mai judeci pe alţii. De multe ori te auzi, poate, zicând: „Eu niciodată nu aş putea să fac aşa ceva!” şi nu trece mult timp până când tu însuţi pici în capcana judecăţii tale: te vezi făcând fix acelaşi lucru. Noi, românii, avem o variantă minunată de explicare a aceste „oglinzi”: spunem că ne-a smerit Dumnezeu! Dacă te regăseşti în situaţiile de mai sus sau altele asemănătoare, întreabă-te: ce lecţie primeşti chiar în acel moment? Ce vrea să îţi spună Universul? Uită-te în „oglindă” şi te vei vedea pe Tine. Opreşte-te. Apoi respiră. Observă-ţi corpul, ascultă-ţi inima, opreşte-ţi gândurile. Priveşte-te cu compasiune şi blândeţe, priveşte-i şi pe ceilalţi la fel şi … reacţionează cu creativitate. În loc să-i judeci, mai bine zâmbeşte-le şi oferă-le o mână de ajutor! Puteai fi chiar tu în locul lor, pentru că orice e posibil – doar e o „oglindă”!
    
A treia oglindă ne arată părţi din felul nostru de a fi care au fost pierdute, uitate sau ni s-au luat de către cei ce au putere asupra noastră. De-a lungul existenţei, experimentăm viaţa, creştem şi lăsăm în urmă sau dăm cu bună-ştiinţă părticele de suflet, creând seanzaţia de gol sufletesc. Când întâlneşti o altă persoană, de multe ori străină, în care recunoşti piesele lipsă, simţi o atracţie deosebită, simţi că vrei să stai pe lângă ea sau că te simţi bine în preajma ei. Nu este dragoste la prima vedere, deşi uşor poţi cădea în această pseudo-percepţie! Este felul Universului de a-ţi arăta ce parte din suflet îţi lipseşte. De exemplu, cândva ai fost credul şi inocent, acum „ţi-a trecut”, dar când recunoşti aceste părticele pierdute în altă persoană, simţi subit simpatie. Poate că sufletul tău tânjeşte să redevină inocent şi credul. Poate copilul tău interior, care e inocent şi credul, este ignorat. Dacă simţi astfel de senzaţii când priveşi în ochi o altă persoană, întreabă-te: poate fi o conştientizare privind o părticică pierdută din tine? Poate fi ceva ce îţi aminteşte de copilul tău interior? Întreabă-te ce anume din ce vezi în acea persoană îţi trezeşte un sentiment de familiaritate – ceva ce ai pierdut, ţi-a fost luat sau la care ai renunţat? Vei fi uimit ce ţi se va returna subit!

 A patra oglindă corespunde recunoaşterii formelor de dependenţă din viaţa ta. Toată viaţa învăţăm tipare de comportament. Uneori aceste tipare devin de-a dreptul obsesive: tot ce este aparent diferit va fi forţat de către tine să intre în tipar. Dai naştere unei forme de dependenţă comportamentală şi nu neapărat legată de tutun, alcool sau droguri. Există altele, mult mai subtile. De exemplu, setea de putere, patima banilor sau dorinţa de a-i controla pe ceilalţi. Pe măsură ce obţii tot mai multă putere, tot mai mulţi bani sau deţii tot mai mult controlul, renunţi la câte ceva sau chiar la cineva drag – pentru că nu mai încap. Poate fi vorba despre prieteni, colegi sau chiar familie. Dacă remarci la tine un şablon de gândire sau de comportament, trebuie să ştii că el nu a apărut peste noapte. El s-a dezvoltat pas cu pas, îndepărtând astfel, în acelaşi ritm, ceva drag sufletului tău pentru a face loc dependenţei. Frumuseţea acestei oglinzi este că poţi oricând recunoaşte un tipar şi, odată cu el, poţi pune pe hârtie toate renunţările tale. Astfel poţi începe să recuperezi ce ai pierdut şi îţi poţi reaşeza viaţa.
 A cincea oglindă este oglinda mamei/tatălui . Se pare că este una dintre cele mai importante lecţii de viaţă. Este oglinda pe care părinţii noştri ne-o pun în faţă, în special în timpul copilăriei, în care ne vedem cu aşteptările şi credinţele noastre. 
Dacă părinţii ne judecă în permanenţă şi ne dau de înţeles că nimic din ce facem nu e bun, este foarte posibil ca acţiunile lor să reflecte tocmai lipsa noastră de încredere în forţele proprii sau convingerea că nu suntem suficient de buni. Această oglindă ne spune mai multe despre noi decât toate celelalte şi ne poate explica de ce am trăit viaţa în modul în care am făcut-o. Dacă ar fi să treceţi pe o foaie de hârtie câte trei calităţi, respectiv trei defecte atât pentru mama, cât şi pentru tatăl vostru – aşa cum îi vedeţi acum, cu ochi de adulţi, este foarte posibil să fie percepţii diferite de cele pe care le-aţi avut în copilărie, dar care vă descriu mai degrabă pe voi decât pe ei. Şi relaţiile îmbătrânesc, dar şi comportamentele se transformă! Esenienii spun că această oglindă pe care ne-o pun părinţii în faţă ne arată şi aşteptările, respectiv credinţele noastre cu privire la Creator. Este posibil astfel să considerăm, prin transfer, că nu suntem suficient de buni sau că nu am făcut totul suficient de bine în ochii lui Dumnezeu. Când îţi vezi părinţii iubitori, înţelepţi, dispuşi să-şi arate vulnerabilitatea sau puternici, cinstiţi şi toleranţi – aceasta este şi aşteptarea noastră de la Creator. Dar când le vezi şi părţile negative – ele reflectă credinţa ta că aşa eşti şi tu în ochii Creatorului. Şi câtă suferiţă îţi creezi astfel singur! Dar, dacă cineva v-ar spune că mai aveţi doar un singur minut de trăit, ce aţi alege să-le spuneţi în acel moment părinţilor? Că sunteţi bine, împăcaţi, fericiţi şi ştiţi că sunteţi iubiţi, că aţi vrea ca ei să nu sufere şi să ducă o viaţă cât mai fericită până când vă veţi reîntâlni, nu-i aşa? Înseamnă că sunteţi iubire, recunoştinţă, iertare, altruism, bunătate… Asta eşti şi în ochii lui Dumnezeu! De asemenea, dacă aţi avea acel minut să îi ascultaţi pe ei, ce aţi alege să vi se spună? Poate „te iubesc”, „mulţumesc”, „vino acasă” sau poate „te-ai descurcat de minune, sunt mândru de tine!”.  Şi de aici începe vindecarea! Aceste afirmaţii pun degetul pe rană! Aţi găsit suferinţa! Vedeţi unde apare efectiv un disconfort fizic când le rostiţi şi exact acel aspect trebuie vindecat! Vindecaţi relaţia cu părinţii voştri pământeni şi se vindecă automat şi relaţia pe care voi aţi stabilit-o cu Părintele Divin.

    A şasea oglindă este testul întunericului. Esenienii îi spuneau „noaptea neagră a sufletului”. Ni se aminteşte că viaţa tinde spre echilibru. Natura întreagă, Universul însuşi înseamnă echilibru. Deşi cu toţii afirmăm asta, oare chiar am înţeles cu toţii subtilităţile stării de echilibru? Lumina şi întunericul sunt opuse doar pentru că cineva – chiar TU – le ţii în echilibru, permiţând ca Lumina să fie Lumină şi Întunericul să fie Întuneric. De fapt eşti în echilibru atunci când înţelegi că Lumina şi Întunericul una sunt în tine. Universul te pune în faţa unei situaţii sau provocări dacă şi numai dacă El consideră că deţii toate instrumentele pentru a le depăşi cu graţie şi uşurinţă spre starea de echilibru. Din această perspectivă gândind, un necaz nu este altceva decât o oportunitate de a demonstra – sieşi şi Universului – maestrul din tine. În faţa acestei oglinzi eşti doar TU – cel atât de dăruit – şi nu cel care crezi că eşti prin toate etichetările construite în mintea ta. Ce ţi se cere este să ai încredere în tine şi în viaţă, să faci pasul ştiind că poţi să-l faci, deşi nu vezi prin negura minţii. Chiar dacă pierzi în viaţă tot ce ai crezut că ţi-e mai drag, TU eşti acolo, TU ai în tine tot ce-ţi trebuie pentru a merge mai departe şi a ieşi din abisul întunecat. Dumnezeu nu îţi dă mai mult decât poţi duce! Pentru a învăţa ce este echilibrul, trebuie mai întâi să înveţi ce este dezechilibrul, iar natura din noi tinde spre atingerea stării de echilibru. Dacă te găseşti într-un impas cum nu ai mai experimentat, dacă nu ai pe nimeni care să-ţi arate calea de ieşire şi niciun indicator în faţa ta, înseamnă că experimentezi cea de-a şasea oglindă! Înseamnă că trebuie să-ţi găseşti în interior toate instrumentele pe care Universul s-a asigurat că le ai pentru a depăşi acel necaz. Respiră şi întreabă-te pe TINE, întreabă-ţi corpul, care este calea cea mai potrivită pentru TINE. Tu ştii deja răspunsul. Salvarea e în tine şi te duce spre echilibru. Felicitări! Ai învăţat a şasea lecţie!
   A şaptea oglindă este oglinda perfecţiunii, care arată percepţia despre sine. Ne este cumplit de greu de înţeles că fiecare lecţie de viaţă, indiferent de rezultatul ei, este perfectă pentru noi. Indiferent dacă ai atins sau nu piscuri semeţe în această existenţă, lecţia este a ta, deci comparaţia cu alţii este inutilă! Această oglindă ne arată că fiecare realizare a vieţii noastre, fiecare aspect al corpului nostru de la un moment dat – toate sunt perfecte şi sunt cum trebuie să fie, pentru că singurul etalon de comparaţie eşti chiar tu. A şaptea oglindă eseniană ne face să punem semnul egal între ce este perfect şi ce este imperfect. Şi dacă vedem totul prin minunea darului vieţii, înţelegem că imperfect este perfect, că asimetric e simetric, că normal înseamnă unic. Întrebarea este: ce standarde îţi impui pentru comparaţie, de ajungi să te simţi inconfortabil cu tine însuţi? De ce sunt necesare ajustări la tine pentru a fi ca alţii? Dacă ţi s-ar da acum un test în care să-ţi evaluezi pe o scară de la 1 la 10 (unde 10 înseamnă excelent ) propria percepţie despre capacitatea ta de comunicare, inteligenţa ta, frumuseţea ta, capacitatea de a iubi şi de a oferi iubire sau atâtea alte criterii, ce note ţi-ai da? Dacă îţi dai măcar o notă diferită de 10, înseamnă că te-ai comparat cu un etalon exterior ţie! Înseamnă că i-ai investit pe alţii cu putere de judecată asupra ta. Dar dacă îi analizezi pe alţii după fix aceleaşi criterii şi dai alte note decât 10, înseamnă că vezi totul prin prisma propriei experienţe şi vei spune despre alţii că sunt comunicativi sau nu comparativ cu tine! Inteligenţi sau nu – comparativ cu tine! Frumoşi sau nu – comparativ cu tine… Atunci când te compari cu alţii eşti cel mai rău judecător al tău. Erai perfect pentru tine până în clipa comparaţiei! Priviţi-vă viaţa şi vedeţi care sunt aspectele în care nu sunteţi mulţumiţi de voi. Există două posibile situaţii: fie nu aţi făcut totul pentru rezultat, fie aţi făcut totul, dar v-aţi comparat cu alţii. Reaşezaţi-vă etalonul în interior şi conştientizaţi PUTEREA ce se află în voi: puterea gândului, a sentimentului şi a emoţiei. Folosiţi această PUTERE pentru a vă schimba, dacă ne cazul, percepţia despre sine şi, odată cu ea, vă veţi schimba şi percepţia despre ceilalţi.

Imagini:Pinterest  



                                               
                     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu