luni, 10 februarie 2020

DACĂ TE CONSIDERI SPIRITUAL partea ~a cincea~


Dacă te consideri spiritual, învață  a 14 a lecție.


E despre umbra ta.


Crezi că dacă o arzi toată ziua cu iubăreala și lumina pe fb eşti spiritual? Nu, aici doar te ascunzi și fugi de umbra ta cât colo, nu cumva să te dibuie careva cât eşti tu de întunecat în anumite părți obscure ale sufletului tău. Nici tu însuți nu te crezi pe tine când încerci să îi convingi pe alţii că eşti doar lumină și iubire. Prostii. Ipocrizii. Fake-uri. De ce fugi de umbra ta, ţi-e frică? Îţi scade feedbackul, ţi se alterează aura? Vrei să fii parte din turma ipocriților luminoși și iubăreți sau singur, sincer și onest cu tine însuți? E grea singurătatea, știu, n-o poți duce, asta e. Mai bine pui masca cu iubăreala azi și mâine pe cea cu lumina. Mișto. Spiritualitate în toată splendoarea!
Dar crezi, nu crezi, ai și tu o parte din umbră în fiinţa ta. Toți o avem. Chiar și popa la care te duci tu în genunchi ca un milog să-i spui păcate inventate are o parte de umbră. Chiar și maestrul ăla aurit pe care îl venerezi e umbrit în intimitate. Numai că ăștia sunt super șmecheri. Au învățat arta disimulării și sunt greu de dibuit din afară la ce îi subminează pe dinăuntru. Nu mai bine să fii întru totul de partea ta exact așa cum eşti? Să te iubeşti pe tine însuți și în cotloanele tale cele mai întunecate care te atrag, te seduc, te frământă, te subjugă adeseori. Pe astea le simţi, degeaba te ascunzi.
Le simţi mereu, dar nu le recunoști  că nu dă bine să pari spiritual și sedus de umbra ta, în același timp. Dacă nu-ţi iubeşti umbra nu eşti spiritual că nu ai cum. Eşti doar un alt ipocrit și nimic mai mult. Dar unii vor spune că ei au lucrat intens cu ei înșiși și  gata cu umbra, între timp s-a dizolvat. Pe cine păcălești? Și simțirea ta s-a dizolvat? Să-ţi spun eu un mic secret și așa toată lumea doarme pe aici. Umbra asta e pentru toată viața. Poate o parte din ea nu te mai domină ca înainte, poate acum ai devenit mai conștient și atunci nu mai are putere asupra ta. Dar are putere altă parte a umbrei asupra ta. Și când termini cu asta, te apuci de alta și tot așa. De asta are farmec umbra ta. Te ține viu și ocupat, altfel cine știe ce prostii ai mai face?

Dacă te consideri spiritual,  a 15 a lecție.

E flexibilitatea.

Că nu dai dovadă de prea multă inteligență dacă rămâi mereu încorsetat pe un drum așa zis spiritual care nu te duce nicăieri. Numai boul e consecvent în prostia lui. Dar ființa umană are ocazia oricând să facă alegeri. Și să ardă drumuri sau căi care simte că, odată parcurse, nu-i mai folosesc. Poate i-au folosit o vreme doar. Important e să-ți dai seama de drumul pe care ești, dacă te duce spre o sporire sau într-o fundătură. Și ce se află în spatele nevoii tale de a urma un drum pe care-l consideri tu spiritual. Ce urmărești tot mergând pe el? Să-ți umpli timpul, să socializezi, să ți se scurgă ochii după un maestru, guru, popă, sau ce-o mai fi el? Că chiar și drumul religios se poate încheia la un moment dat. Ce e aia pe toată viața? Nimic nu e pe toată viața. Azi apare un wow, mâine alt wow și tot așa. E și multă superficialitate în aceste wow-uri de moment. Unii sunt prea rigizi în consecvența lor, alții prea ușuratici. Dar dacă ești flexibil, închei etape când simți, nu mergi la nesfârșit cu turma în prăpastia pierzaniei. Închei o etapă, începi alta. Și nu ești nevoit să dai justificări nimănui. Că viața ta e doar darul tău, minunea ta, provocarea ta!

Dacă te consideri spiritual, a 16 a lecție.

E asumarea.


Nu, că eu nu mai voiam să scriu nicio lecție, dar iar a venit un înger și iar m-a vrăjit și iar mi-a șoptit. Bine, hai mai repede, zic. Că mai am și altele pe cap, crăciun, urări, crăpelniță, alea,  alea.  Ah, era vorba de asumare. Ce cuvânt mare pentru o ființă mică-mică!
Păi da, nu ești asumat, nu ești spiritual. Că nu ai cum să fii șovăielnic, fricos, îndoielnic, defensiv și să mai fii și spiritual pe deasupra. Măcar spui o prostie, mergi până la capăt, asumă-ți și prostia pe care o spui dacă tu crezi în ea când o spui. Asta înseamnă să ai atitudine. Să ai autoritate în ceea ce spui. Adică să ai puterea la tine mereu. Dacă nu ai puterea la tine, asta e, oricine te contrează, te face preș. De exemplu, un bărbat care nu are puterea la el, e fătălău doar. Un libidinos care umblă după păsărică și s-ar face preș în calea oricărei păsărici doar să fie și el băgat în seamă. Păi o femeie nu te poate băga mă' în seamă cu atitudinea asta. Ești fătălău? Stai acasă și plângi acolo într-un colț, nu te mai văita că ești singur și neajutorat. Iar dacă ești femeie adevărată și nu mimoză leșinată, fii asumată până la capăt sau ți-e teamă să nu atragi pofta bărbaților? Ce treabă ai tu cu pofta lor, tu vezi-ți de femeia din tine însăți, o manifești pe bune sau o reprimi pe bune? Păi dacă o reprimi, stai acasă și plângi acolo poate apare vreun fătălău între timp. Stai, că iar mi se va reproșa că vă umilesc. Păi și ce vreți să vă mângâi pe burtică?
Dacă nu sunteți asumați, asta e, se prinde umilința de voi ca magnetul! 😊
                                                                                        ~VA URMA~






”Dar și aceste provocări mai puțin frumoase le simți mai ușor de dus atunci când ai oameni în jur cărora le pasă de tine. Când nu mai ai pe nimeni, atunci e cel mai greu și te simți ca pe o insulă pustie ca într-un exil. Oamenii sunt făcuți să trăiască împreună, să se bucure sau să sufere împreună, dacă așa simt. Nu am văzut vreun om care să nu se bucure atunci când alt om se apropie de el cu zâmbet pe chip. Zâmbetul lui se înfiripă în zâmbetul tău și așa se formează conexiunea dintre noi, chiar dacă ea e una spontană și trecătoare. Atunci simți că viața merită trăită, când oamenii se apropie cu zâmbet și lumină unul către altul!”


Imagini: Pinterest

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu